pühapäev, 19. märts 2017


Natuke rohkem magusat ja natuke 

vähem soolast




Reedene hommik algas sellega, et mind unustati peale võtta...ootasin tubli 15 minutit, enne kui läksin ühiselamusse omaniku visiitkaarti otsima, kuna üldjuhul võetakse mind öeldud kellaajast 5 minutit hiljem peale. Minu ebaõnneks ei töötanud sel hommikul lift.

Umbes 20 minutit hiljem tuli omanik mulle järgi. Restoranis küsisin Nathalie käest, et kas mind unustati ära? Ta kinnitas mu kahtlusi, omanik arvas, et Alex korjab mu peale ja Alex arvas vastupidi ning kui nad kõik olid töö juures, küsisid üksteiselt, kus eestlane on?

Tööle sain hakata enne poole 12 paiku. Omanik oli juba eeltöö ära teinud, piima ja vanilliseemned vaiksele tulele pannud, et kuumutada. 

Mina pidin vahustama munakollased suhkruga heledaks kohevaks vahuks. Kuum piim tuli kallata vähehaaval munavahu hulka, pidevalt munavahtu segades. 

Segu tuli valada uuesti potti ja uuesti kuumutada tasasel tulel 2-3 minutit, tegu on Creme Anglaise kastmega, meie nimetame seda Vanillikastmeks. Kastet jahutasime vesivannil.    



Järgmisena hakkasime tegema Chocolate mousse´t. Selleks tuleb sulatada šokolaad kuumaveevannil, lisada šokolaadi sisse munakollased ning segada. 
Jändasin šokolaadiga, kuni tuli Alex mu kõrvale, arvasin, et tuli niisama vaatama, millega tegelen...tegelikult olid poisil kurjad plaanid, pani näpu šokolaadi sisse ja tõmbas mu põse sellega kokku ning järgmisel hetkel pani mu kõrvalt naerdes jooksu. Vaatasin natuke kurjema pilguga otsa...vähemalt ma proovisin kurjemat pilku teha, aga sellest vist ei tulnud midagi välja, kuna tüüp ainult irvitas, samuti Therry naeris mu üle. Pesin põse puhtaks ja jätkasin mousse valmistamisega.

Järgmisena tuli munavalged vahustada tugevaks vahuks, lõpupoole lisada natuke suhkurt. Munavalgesegu segada šokolaadi sisse ja oligi valmis. 
Enne seda, kui Chocolate mousse jõudis topsidesse, pidin proovima, kuidas maitseb. Oli päris hea :).















Valmis Chocolate mousse´d

Uudistasin köögis ringi ning vabatahtlikult pesin nõusid. Nägin, et üks poistest puhastab veisekeelt, näevad päris mitteisuäratavad välja. Hiljem pidin neid tükeldama ning puljongisse asetama, töökäigus maitsesin natuke. Maitse oli üpriski talutav.



Veisekeel

Köögis, kui prantslased paigutavad toitu taldrikule siis igast kaarest lendab erinevaid kaunistusi taldrikule: pähklipuru, šokolaadi laastud, erinevad kreemid, kakaopuru jne. 
Piltidelt on näha, milline on taldrikute ümbrus, see on nende puhul tavaline :)
Teenindaja viib taldrikud ära, siis alles puhastavad pinna. 


Kuum šokolaadikook jäätisepalli ja vahukoorega


 Chocolate mousse vahukoorega




Paremal on Alex ja
vasakul on õpilane Tobias, kes on tulnud restorani 1-2 nädalaks. Nemad kaks tembutavad köögis kõige rohkem... niiet igav ei hakka :).











Laupäev algas õunapiruka tegemisega. Ega seal midagi erilist ei olnud, lehtaignast tuli vormiga välja lõigata paraja suurusega ringid, mille keskele läksid õunakuubikud ning peale õunaviilud. Ääred määrisin munaga ära ja ahju. Vabatahtlikult liitusin hiljem nõudepesuga ning juba oli tööpäeva esimene pool läbi. 
Laupäev on ainuke päev, kus olen tööl nii hommikul ja õhtul.


Valmis õunakoogid 





Tulles õhtu poole tagasi, hakkasin tegema Pistachio parfait´id ehk Pistaatsia-parfeesid. 
Parfait prantsuse keeles tähendab ilusat ja puhast. Roog on pärit prantsuse köögist ja on kuulus alates 1894 .aastast.
Klassikaline parfait on vahukoor, mis on vahustatud suhkru ja vaniljega, seejärel külmutatud.
Õigest parfait´st on tuletatud erinevaid versioone, lisatakse jäätist ja teisi komponente.


Kõige pealt tuli keema panna vesi suhkruga, et saada siirup. Munavalged tuleb vahustada tugevaks vahuks ning siirup pärast lisada munavalgetele ja edasi vahustada.
Eelnevalt purusta suuremas kausis pistaatsiapähklid peeneks, lisa natuke pistaatsiajahu ning sega juurde valmis munavalge-siirupisegu.
Vahusta vahukoor mitte väga tugevaks vahuks, lisa segule ja ongi valmis.
Tühjendasin kausi vormidesse ära ja see segu oli niii kuradi ülihea, et ülejäägid sõin lusikaga ära, kindlasti teen seda veel :).




Silikoonvormidesse läks kõigepealt pistaatsiapuru ja siis pistaatsia-munavalge segu. Katsin küpsetuspaberiga ja läks sügavkülma.




Hiljem aitasin magustoidude välja andmisega..juba vaikselt hakkab asju meelde jääma, mis tšekk, mida tähendab ja kuidas on vaja komponente paigutada. 
 Lõpus käisin piilumas erinevaid roogasid, kuidas taldrikule pandi ning osasid pildistasin:




Minu jaoks kõige lahedam toidu paigutamine taldrikule, kammkarbi- või lõhevardad  pannakse taldriku kohale rippuma. Lõhevardad nägid ülimalt isuäratavad välja, koosnesid: lõhest, paprikast, sidrunist ja krevetist. 




Õhtu lõppes ühise õhtusöögiga, kõik töötajad istuvad üheskoos lauda ja muljetavad.
Samamoodi lõppeb üldjuhul ka päevane vahetus, kus enamus istub maha, söövad kõhu täis, jutustavad ja lähevad siis koju. 
Ühiste söömistega on olnud mõned naljakad juhtumid. Nagu kombeks, küsivad, kas soovid midagi juua, vett, veini või kohvi. Ma ükskord vastasin eelmainitud jookidele ei, seda lõunasöögil, siis tuli küsimus: Would you like to drink Vodka then?

Õhtul ühiselamusse jõudsin tagasi 12-ne paiku, väsinud pikemast tööpäevast, suundusin kohe magama.






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar